«Γκιόσα» λέγεται η μεγάλη σε ηλικία προβατίνα ή γίδα, 5 και άνω ετών, που δεν γεννά πια. Αυτήν κατέστησαν οι παραδοσιακά κρεατοφάγοι κάτοικοι των ημιορεινών και ορεινών περιοχών της Αργολιδοκορινθίας, ως το καλύτερο καλοκαιρινό πιάτο!

Πρόκειται, λοιπόν, για κρέας προβατίνας ή γίδας, που ψήνεται χωρίς καθόλου μπαχαρικά, σε πετρόχτιστο φούρνο με ξύλα, σφραγισμένο με πηλό για πολλές ώρες. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας της: το καλό ντόπιο κρέας και το αργό παραδοσιακό ψήσιμο.

Αναζήτηστε την στα όμορφα αρβανιτοχώρια, εκεί η μυρωδιά του γευστικού μεζέ  θα σας κεντρίσει την όσφρηση και θα σας τραβήξει σαν μαγνήτης. Εκεί, μέσα από τους πετρόχτιστους φούρνους των γκιοσάδηκων, θα τη δείτε να ξεφουρνίζεται από τους μάστορες του είδους ψημένη και τραγανιστή και να σερβίρεται ζεστή ζεστή με αλάτι και πιπέρι. Συνοδεύστε την με  παγωμένη μπύρα ή ντόπιο κρασί κι ανεβείτε σε ανώτερα γευστικά επίπεδα

(Visited 148 times, 1 visits today)