Το 1880, ο Χαρίλαος Τρικούπης εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Γεννημένος στο  Ναύπλιο, οραματίστηκε την ένωση της περιοχής Μεσολογγίου από την οποία καταγόταν  (βόρεια ακτή του Κορινθιακού Κόλπου) με την Αχαΐα, στην Πελοπόννησο (νότια ακτή). Στις 29 Μαρτίου 1889, μίλησε στο Κοινοβούλιο για την ανάγκη γεφύρωσης του Στενού Ρίου-Αντιρρίου. Ωστόσο, η κατασκευή του έργου αυτού δεν ήταν τεχνικά εφικτή μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Έτσι, χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας μέχρι το Ελληνικό Δημόσιο να προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή μόνιμης ζεύξης. Η πρόσκληση σε διαγωνισμό το 1991 και ο διαγωνισμός του Δεκεμβρίου 1993 οδήγησαν στην υπογραφή, στις 3 Ιανουαρίου 1996, της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Η σύμβαση τέθηκε σε πλήρη ισχύ στα τέλη του 1997 όταν εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση του έργου. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να συμφωνηθεί η πρώτη χρηματοδότηση έργου υποδομής με παραχώρηση σε ιδιώτες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και η κύρια δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ υπεγράφη στις 25 Ιουλίου 1997, ενώ το τελικό συμφωνητικό χρηματοδότησης υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου 1997. Στις 19 Ιουλίου 1998, ο κ. Κώστας Σημίτης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, θεμελίωσε το έργο της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου παρουσία του κ. Κωστή Στεφανόπουλου, Προέδρου της Δημοκρατίας. Στις 12 Αυγούστου 2004, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γεώργιος Σουφλιάς εγκαινίασε τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, τέσσερις μήνες νωρίτερα από την συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών.

Κάθε επίσκεψη στη Γέφυρα είναι ευπρόσδεκτη. Προϋπόθεση αποτελεί η τήρηση των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας του έργου. Πριν από κάθε επίσκεψη στο Εκθεσιακό Κέντρο της Γέφυρας, θα ήταν σκόπιμο να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών (Τηλ. 26340-39010 & 39011 / e-mail:info@gefyralitourgia.gr) προκειμένου να αποφύγετε τη σύμπτωση ωρών/ημερών με άλλες προγραμματισμένες επισκέψεις ή δραστηριότητες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για λόγους ασφάλειας ΔΕΝ θεωρείται επίσκεψη η διέλευση με το αυτοκίνητό μας. Η στάση και η στάθμευση στο κατάστρωμα της Γέφυρας απαγορεύονται αυστηρά, ενώ ο οδηγός οφείλει να αποφεύγει την απόλαυση της θέας του τοπίου και της ίδιας της Γέφυρας.

Ερχόμενοι από Ρίο – και πριν περάσετε από τον Σταθμό Διοδίων του Αντιρρίου – μπορείτε να σταθμεύσετε στον άνετο χώρο στάθμευσης που υπάρχει στα δεξιά σας.

Στην άκρη του χώρου στάθμευσης, ακριβώς δίπλα στον Σταθμό Διοδίων βρίσκεται το Κτήριο Λειτουργίας της Γέφυρας, το οποίο στεγάζει και το Εκθεσιακό της Κέντρο. Η εικονιζόμενη κεντρική είσοδος, οδηγεί στην πρώτη σημαντική στάση κάθε επισκέπτη της Γέφυρας.

Άνετο χώρο στάθμευσης θα συναντήσετε ακόμη και αν έρχεστε από την αντίθετη κατεύθυνση έχοντας ως προορισμό το Ρίο. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την πεζογέφυρα και να περάσετε επάνω από τον Σταθμό Διοδίων, για να φτάσετε στην απέναντι πλευρά και να μπορέσετε να επισκεφθείτε το Εκθεσιακό Κέντρο.

Το ομοίωμα της υπό κατασκευήν Γέφυρας δεσπόζει στο μέσο της κεντρικής αίθουσας του Εκθεσιακού Κέντρου, κάνοντας κατανοητή τη μέθοδο που ακολουθήθηκε για την οικοδόμηση. Στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας της κατασκευής συμβάλλουν και τα φωτογραφικά εκθέματα που κοσμούν τους τοίχους της αίθουσας.

Εξέχουσα θέση ανάμεσα στα άλλα εκθέματα κατέχει η ιστορική αναφορά στον εμπνευστή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και θεμελιωτή της νεότερης Ελλάδας, Χαρίλαο Τρικούπη.

Η αίθουσα προβολής 50 θέσεων παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης βίντεο με την προκατασκευαστική περίοδο, τα χρόνια της κατασκευής και τις εορταστικές εκδηλώσεις των εγκαινίων της Γέφυρας.

Στον προθάλαμο του Εκθεσιακού Κέντρου βρίσκεται και η μπουτίκ της Γέφυρας με αναμνηστικά αντικείμενα και άλλα είδη, η αγορά των οποίων συνεισφέρει στην κοινωνική αλληλεγγύη και την περιβαλλοντική αειφορία.

Το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών που βρίσκεται στον χώρο υποδοχής του Εκθεσιακού Κέντρου και είναι ανοικτό 365 μέρες τον χρόνο παρέχει κάθε πληροφορία χρήσιμη στον επισκέπτη ή τον χρήστη της Γέφυρας. Για να συνεχίσετε την επίσκεψη «ιδίοις όμμασι», μπορείτε να αφήσετε το βλέμμα σας να ταξιδέψει ανάμεσα από τους πυλώνες. Γι’ αυτό, βγαίνοντας από το Εκθεσιακό Κέντρο, αξίζει τον κόπο να ανεβείτε τα μεταλλικά σκαλοπάτια που οδηγούν στο θεατήριο (belvedere) της Γέφυρας στη στέγη του Σταθμού Διοδίων.

Αυτή η στέγη χρησιμοποιείται τόσο ως υπέργειο πέρασμα από τη μία στην άλλη πλευρά, όσο και ως θεατήριο της ίδιας της Γέφυρας, της κίνησης στο θαλάσσιο στενό Ρίου – Αντιρρίου, αλλά και των δύο τόπων που έγιναν ένας την ημέρα των εγκαινίων της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» (12.8.2004).

Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, είναι δυνατό να οργανωθούν κατόπιν συνεννόησης ειδικές επισκέψεις παρουσίασης για εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου κάτω από το κατάστρωμα της Γέφυρας, προκειμένου να τους εξηγηθεί η πρωτότυπη αντισεισμική κατασκευαστική μεθοδολογία του έργου από τους ειδικευμένους μηχανικούς της Γέφυρας.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση για έναν περίπατο στο κατάστρωμα της Γέφυρας, είτε μέσω των δύο χώρων στάθμευσης του Αντιρρίου (ανατολικό – δυτικό) και περπάτημα 200 περίπου μέτρων, είτε μέσω των 4 κλιμάκων επίσκεψης που βρίσκονται και στις δύο πλευρές της Γέφυρας τόσο στο Αντίρριο, όσο και στο Ρίο.

Για να έχετε την καλύτερη οπτική γωνία προτείνουμε να βαδίσετε επάνω στο (δυτικό φυσικά) πεζοδρόμιο προς τον πυλώνα Μ1 (τον πλησιέστερο στην ακτή του Ρίου).

Το επιστέγασμα μιας πλήρους επίσκεψης στη Γέφυρα είναι η θέα του ήλιου που δύει στους ορεινούς όγκους της Κλόκοβας και της Βαράσοβας.

gefyra.gr/

(Visited 154 times, 1 visits today)