Η νότια Πελοπόννησος, και συγκεκριμένα η Μεσσηνία και η Λακωνία, είναι τόπος παραγωγής ενός μοναδικού τυριού, με δυνατή προσωπικότητα. Πρόκειται για τη σφέλα, που τη λένε και «τυρί της φωτιάς», εξαιτίας της πιπεράτης και δυνατής γεύσης της. Η σφέλα έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Πρόκειται για ημίσκληρο τυρί, το οποίο ωριμάζει σε άλμη, έως ότου αποκτήσει το χαρακτηριστικό λευκοκίτρινο χρώμα του. Το σώμα της σφέλας είναι γεμάτο μικρές οπές, που δημιουργούνται κατά τη ζύμωση. Παρασκευάζεται από ατόφιο πρόβιο ή αιγοπρόβιο γάλα και είναι στην ουσία μια παραλλαγή της γνωστής φέτας. Ο τρόπος τεμαχισμού της τυρόμαζας σε μικρές λωρίδες είναι και ο λόγος που έχει αυτό το εύηχο όνομα, μιας και «σφέλα» είναι η λωρίδα.

Η παρασκευή της σφέλας, όπως γίνεται σήμερα, ακολουθεί μια βαθύτατη παράδοση. Κάθε ποιμενική οικογένεια είχε τα δικά της, ιδιαίτερα μυστικά, που εξασφάλιζαν μοναδική γεύση και ποιότητα. Η σφέλα έχει αγαπηθεί πολύ από τους σύγχρονους γαστρονόμους. Το εξαιρετικό της άρωμα, χαρακτηριστικό και έντονο, δίνει ξεχωριστή προσωπικότητα σε μια ποικιλία πιάτων. Προσφέρεται αυτόνομα, ως ορεκτικό, ψητή στα κάρβουνα, αλλά συμμετέχει και σε συνταγές υψηλών απαιτήσεων, συνοδεύοντας εκλεκτά κρεατικά ή έντονα λαχανικά όπως η μελιτζάνα.

(Visited 65 times, 1 visits today)