Στην καρδιά της γης της Αρκαδίας, στον κάμπο της Αρχαίας Μαντινείας , 12 περίπου χιλιόμετρα από την Τρίπολη, βρίσκεται «στη μέση του πουθενά» η πλέον ανορθόδοξη Εκκλησία που μπορεί να δει κανείς οπουδήποτε στην Ελλάδα.
Είναι ένα κτίσμα που για πολλούς συνδυάζει αρμονικά τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και το Αρχαιοελληνικό ύφος. Είναι η Αγία Φωτεινή της Μαντινείας ένας Ναός που έχει αποκτήσει πολλούς φίλους αλλά και πολλούς -ας τους πούμε- εχθρούς του αρχιτεκτονικού της είδους. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο επισκέπτης που θα δει για πρώτη φορά την Αγία Φωτεινή σίγουρα θα σταθεί και θα την κοιτάζει για ώρα, πριν αποφασίσει σε ποια πλευρά θα κλίνει…

Ο Αρκάς Αρχιτέκτονας του Ναού Κώστας Παπαθεοδώρου μετά από παραγγελία του «Μαντινειακού Συνδέσμου» κατασκεύασε τον Ναό το 1972, με μοναδικό του γνώμονα την ανάδειξη της ιστορικότητας του τόπου, αλλά και με έκδηλη τη διάθεση για συγκερασμό των ιστορικών εποχών που έζησε η Μαντινεία.

Η ιδιορρυθμία του Ναού δεν σταματά βέβαια στο εξωτερικό του μέρος, αλλά συνεχίζεται και στο εσωτερικό, στη δομή της Εκκλησίας, στα ψηφιδωτά και ιδιαίτερα στις Αγιογραφίες που παραπέμπουν περισσότερο σε Αρχαιοελληνικά πρόσωπα παρά σε πρόσωπα Αγίων της Ορθοδοξίας.

Ο περίβολος επίσης του Ναού είναι διακοσμημένος με κατασκευές αρχαιοελληνικής έμπνευσης ιδιαιτέρως μνημειακού χαρακτήρα. Εκεί βρίσκονται το Ηρώο προς τιμήν των πεσόντων υπέρ Πατρίδος αλλά και το «Φρέαρ του Ιακώβ»

Το σύνολο του Ναού στο παρελθόν, προκάλεσε την επέμβαση της επίσημης Εκκλησίας, η οποία απαίτησε, και τελικά επέβαλε, την μερική αντικατάσταση των αγιογραφιών.

Μια επίσκεψη στην περιοχή που είναι χτισμένος ο Ναός, θεωρούμε ότι θα αποζημιώσει τον κάθε επισκέπτη που χωρίς δογματισμούς, θα αναζητήσει τι ενώνει το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα με την Ορθοδοξία και όχι τι τα διαιρεί.

(Visited 50 times, 1 visits today)