Την 14η Σεπτεμβρίου, την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας επέλεξαν η Γλύφα και η Κάτω Παναγιά, τα δύο χωριά που δημιουργήθηκαν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή από «ξεριζωμένους» πρόσφυγες, για να αδελφοποιηθούν.

Ενενήντα επτά χρόνια «ζωής» συμπληρώνει φέτος η Γλύφα, και ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Γλύφας «Η Αγία Μαρίνα» διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις για την αδελφοποίηση με την Κάτω Παναγιά αλλά και την τιμή των πεσόντων και της μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής, με συνδιοργανωτή το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού – Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Πηνειού.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου, στις 8 το απόγευμα με ομιλία με θέμα: «Από τη Μικρά Ασία στη… Γλύφα, 1922 – 2019, ένα οδοιπορικό μνήμης» με ομιλητή τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας (πρώην διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ν. Σμύρνης) και Σύμβουλο Σταδιοδρομίας Ευαγγελικής Σχολής κ. Νίκο Δεμερτζή.

Θα ακολουθήσουν Μικρασιατικοί χοροί από τον Χορευτικό Όμιλο Γαστούνης «Τερψιχόρη» ενώ οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με την τελετή αδελφοποίησης της Κάτω Παναγιάς και της Γλύφας Ηλείας με την συμμετοχή του χορευτικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Παναγιάς.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το Παραδοσιακό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού με μικρασιατικά τραγούδια.

Την επόμενη μέρα. Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί θα τελεστεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Γλύφας όπου θα πραγματοποιηθεί και η προσκύνηση της εικόνας – κειμηλίου που έφεραν οι πρόσφυγες από την Καπαδοκία.

Στις 11 θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο θυμάτων Μικρασιατικής καταστροφής στην πλατεία της Γλύφας, η οποία θα κορυφωθεί με την κατάθεση στεφάνων.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Ημερομηνία Εκδήλωσης


Ημ. Έναρξη: 14/09/19
Ώρα Έναρξης: 20:00
Ημ. Λήξη: 15/09/19
Ώρα Λήξης: 12:00

η εκδήλωση θα ξεκινήσει σε:

days
0
-76
-1
hours
0
-3
minutes
-3
0
seconds
-2
-9
Γλύφα Ηλείας